Κύστη Ωοθηκών

Η κύστη των ωοθηκών είναι ένας σάκος γεμάτος υγρό μέσα στην ωοθήκη.

Συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Περιστασιακά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή πόνο στη μέση. Η πλειοψηφία των κύστεων είναι αβλαβείς. H κύστη μπορεί να σπάσει, ή να γίνει συστροφή της ωοθήκης, χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση, τότε μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εμετό ή αίσθημα λιποθυμίας . Επίσης μια κύστη μπορεί να αιμορραγήσει, καθώς μικρά ή σχετικά μεγαλύτερα αγγεία του τοιχώματος της κύστης σπάνε και  αιμορραγούν. Τέλος, μια κύστη μπορεί να μολυνθεί και να εκδηλωθεί φλεγμονή.

Οι περισσότερες κύστεις των ωοθηκών σχετίζονται με την ωορρηξία, καθώς είναι είτε ωοθυλακικές κύστεις είτε κύστεις ωχρού σωματίου. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν κύστεις λόγω ενδομητρίωσης, δερμοειδείς κύστεις και κυσταδενώματα. Πολλές μικρές κύστεις εμφανίζονται και στις δύο ωοθήκες στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κύστεις. Σπάνια, οι κύστεις μπορεί να είναι μια μορφή καρκίνου των ωοθηκών.

 Η διάγνωση πραγματοποιείται με πυελική εξέταση με υπερηχογράφημα ή άλλη εξέταση  όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία που χρησιμοποιείται για τη συλλογή περαιτέρω λεπτομερειών.

Συχνά, οι κύστεις παρακολουθούνται απλώς με την πάροδο του χρόνου. Εάν προκαλούν πόνο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν φάρμακα όπως η παρακεταμόλη  ή η ιβουπροφαίνη.

H κατάλληλη θεραπεία για την κύστη εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες. Μεταξύ των παραγόντων είναι το είδος της κύστης, το μέγεθος της κύστης ,η ηλικία της ασθενούς, η ύπαρξη (η μή) συμπτωμάτων και η επιθυμία για μελλοντική τεκνοποίηση.

Οι λειτουργικές κύστεις με μέγεθος 4-6 cm, στα νέα άτομα, υποχωρούν (κατά μεγάλο ποσοστό) με την λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού. Το χάπι διακόπτει την λειτουργία των ωοθηκών και η κύστη απορροφάται. Αν η κύστη  δεν φαίνεται να μικραίνει  μετά απο 2-3 κύκλους θεραπείας με το χάπι, τότε θα χρειασθεί χειρουργική επέμβαση.

Οι νεοπλασματικές, οι ενδομητριωτικές και οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών χρήζουν χειρουργικής θεραπείας.